ClickCease

Welkom op zorgmatras.com

Bedplassen oorzaak

BAARN - Bedplassen is niet altijd het gevolg van blaasproblemen. Obstipatie is vaak de boosdoener. Dat stellen onderzoekers van het Wake Forest Baptist Medical Center.

incontinentie matras

Het Amerikaanse onderzoeksteam bestudeerde dertig kinderen die hulp zochten voor bedplassen. Bij alle dertig was sprake van grote hoeveelheden ontlastingen in de endeldarm, terwijl de meeste wel een normale stoelgang hadden.

Na een behandeling met laxeertherapie was bij 25 kinderen het bedplassen binnen drie maanden over.

Obstipatie

"Een ophoping van ontlasting in de endeldarm vermindert de capaciteit van de blaas", vertelt hoofdonderzoeker Steve J Hodges. "Ouders proberen vaak allerlei therapieën om het bedplassen op te lossen. Bij veel kinderen werken deze behandelingen niet, omdat obstipatie het probleem is."

Volgens Hodges is het verband tussen bedplassen en te veel ontlasting in de endeldarm al in 1986 aangetoond. Toch is er met deze ontdekking in de praktijk nog weinig gedaan. Daarbij zijn ouders zich vaak ook niet bewust van de obstipatie bij hun kind.

Vergroot

Van de onderzochte kinderen was er bij drie kinderen sprake van stoelgangsklachten. Toch lieten röntgenfoto's bij alle dertig kinderen obstipatie zien.

"De vorm van obstipatie die in verband wordt gebracht met bedplassen ontstaat wanneer kinderen het wc-bezoek uitstellen. Hierdoor hoopt de ontlasting op en worden de darmen nooit volledig geleegd. De kinderen krijgen een vergrote endeldarm. ", aldus Hodges.

"We denken door het behandelen van de obstipatie veel kinderen met bedplasproblemen te kunnen genezen."

Bron: nu.nl   30-01-2012