ClickCease

Welkom op zorgmatras.com

Het belang van een goed kussen

Voor een goede, comfortabele nachtrust, is niet alleen een goed matras, maar ook het juiste kussen belangrijk. Het hoofd moet goed ondersteunt worden met een hoofdkussen, zodat de nek en de rest van het lichaam ’s nachts lekker kunnen ontspannen. Met het kussen vul je de ruimte tussen het matras en je hoofd op - en die ruimte is voor iedereen anders.

 

Als je nek niet voldoende wordt ondersteund, komt er spanning op je lichaam te staan. Hierdoor word je s’ochtends wakker met een stijve nek. Het juiste kussen laat je double-bed-1215004_1280lichaam een neutrale houding aannemen, waarbij de wervelkolom in zijn natuurlijke vorm kan rusten. Doet je kussen dit niet, dan zullen je spieren de vorm van je wervelkolom compenseren, en daardoor de hele nacht gespannen blijven. Met mogelijke nekpijn, rugklachten en pijn tussen de schouderbladen als gevolg.

 

De kwaliteit van je kussen heeft dus directe gevolgen voor je lichaam, maar hoe weet je welk kussen bij je past? Er zijn zoveel verschillende soorten, dat het overzicht snel zoek is.

 

Soorten kussens

Allereerst kunnen kussens uit een hoop verschillende materialen bestaan. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij:

 

  • Synthetische kussens bestaan voornamelijk uit polyester en zijn gemakkelijk te wassen (je kunt ze gewoon samen met kleding wassen). Het zijn zachte, lichte en flexibele kussens - en vanwege hun hygiënische eigenschappen ideaal voor mensen met allergieën. Het nadeel is dat ze niet lang meegaan en weinig ondersteuning bieden.

 

  • Donzen kussens zijn heerlijk zacht en, afhankelijk van de hoeveelheid dons, erg comfortabel. Stevig zijn donzen kussens echter niet, waardoor ze je nek weinig ondersteuning geven. Ook is een donzen kussen niet geschikt voor mensen met allergieën.

 

  • Traagschuim biedt een uitstekende ondersteuning van de nek, en vormt zich op den duur volledig naar je lichaam. Zweet je veel? Dan is dit kussen vanwege zijn chemische eigenschappen minder geschikt.

 

  • Latex kussens zijn ideaal voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt en bieden daarnaast een goede ondersteuning voor het hoofd en de nek.

 

  • Het Aerokussen biedt een oplossing voor mensen die veel zweten in hun slaap. Tussen de inhoud van dit kussen en de bovenkant zit een flinke luchtlaag, waardoor de warmte van je hoofd een stuk beter kan ontsnappen.

 

  • En als laatste, het wollen De beste optie voor mensen die ’s nachts veel zweten. Dit materiaal isoleert namelijk goed. Wol zakt echter snel in en biedt dus geen goede ondersteuning voor schouders, nek en wervelkolom.

 

Welk type slaper ben jij?

Welk kussen het best bij jou past is sterk afhankelijk van het type slaper dat je bent. Slaap je op je rug? Ga dan voor een kussen dat het hoofd licht naar voren tilt, om spanning in de nek te voorkomen. Een dun, stevig, latex kussen past hier goed bij. Zijslapers profiteren van een kussen dat hun hoofd ondersteunt zonder dat de nek is gebogen. Ga voor een dikker kussen met ondersteunde stof zoals latex of traagschuim. En dan zijn er nog de buikslapers. Omdat dit een vrij onnatuurlijke houding is, kunnen buikslapers hun hoofd het beste op een plat kussen laten rusten, om zo te voorkomen dat de nek te veel naar achter buigt.  

 

Heb je ’s ochtends vaak last van je nek? Grote kans dat je kussen niet genoeg ondersteuning biedt. Ga met behulp van dit artikel na welk type kussen bij je past of vraag een expert om advies!  

Autheur: Eva Menger

eva.menger@mavens.co.uk