ClickCease

Welkom op zorgmatras.com

Hoe was je een dekbed ?

dekbed-wassen
Niets is zo comfortabel als een net verschoond bedje! Schone lakens zorgen voor een fris gevoel en een heerlijke nachtrust. De lakens wassen we natuurlijk regelmatig, maar wist je dat ook het dekbed zelf een regelmatige wasbeurt nodig heeft? Een wollen dekbed krimpt en vervormt snel, en kan je dus beter naar de stomerij brengen. Maar bij het wassen van een donzen of synthetisch dekbed komt niet veel meer kijken dan bij het wassen van kleding of beddengoed: je stopt ze gewoon in de machine! Wij geven je graag wat richtlijnen mee:

 

 

  1. Om te voorkomen dat het dons uit het dekbed ontsnapt en zo de wasmachine verstopt doet raken en het dekbed verpest, controleer je van tevoren of er geen gaatjes of scheurtjes in het dekbed zitten. Behandel tegelijkertijd vlekken met een vlekken-verwijderaar, zodat alles straks weer stralend wit is.

  2. Stop het dekbed in de machine met wat milde shampoo of een wasmiddel speciaal voor zijde of dons. Gebruik niet zoveel wasmiddel als bij kleding wassen; een vierde van die hoeveelheid is ruim voldoende.

  3. Kies een wasprogramma voor wol of fijne was. Meestal staat op je dekbed welke temperatuur je het beste kan gebruiken. Stop je je dekbed liever niet in de wasmachine? Dan kan je deze ook met de hand in de badkuip schoonschrobben. Zorg er dan wel voor dat het dekbed achteraf grondig is uitgespoeld.

  4. Droogtijd! Dit is het leukste gedeelte: steek je dekbed met wat tennisballen in de droger. De tennisballen kloppen het dons op en zorgen ervoor dat de veertjes niet aan elkaar blijven kleven. Kies een programma met een lage temperatuur, zo’n 30 graden.

  5. Check geregeld of het dekbed al droog is - dit kan tot zes uren duren. Haal het uit de droger wanneer het nog licht vochtig is, schud het op en spreid het uit over je bed om het te laten luchten en volledig op te laten drogen. Doe er pas een dekbedovertrek omheen wanneer het écht droog is, om schimmel te voorkomen.

 

Tip: Maak het jezelf extra makkelijk met onze wasbare dekbedden. Deze dekbedden kunnen met gemak op 60 graden gewassen worden en zijn bovendien geschikt voor de droger. Door de vaste overtrek bespaart u ook nog eens tijd en werk!

Je hoeft je dekbed (gelukkig) niet maandelijks te wassen, maar zet het wel op de jaarlijkse agenda. Klop het in de tussentijd dagelijks uit en laat het bij mooi weer een tijdje buiten aan de waslijn luchten. Let dan wel op dat je het niet in de zon hangt: de temperatuur van het dekbed kan dan al snel oplopen tot meer dan 70 graden en dat is slecht voor de dons. Succes!

Autheur: Eva Menger

eva.menger@mavens.co.uk