ClickCease

Welkom op zorgmatras.com

Zo reinig je je matras

We brengen bijna een derde van ons leven door in bed. Onze matrassen hebben dus heel wat te verduren! In onze slaap verliezen we gemiddeld een halve liter vocht, en hoewel dit door ventilatie wel transpireert, blijven er heel wat zuren achter in ons matras. Daarom is het belangrijk dat je je matras regelmatig schoonmaakt. Hoe je dat doet? Dat ontdek je hier.

Een matras schoonmaken in 3 stappen

Om te beginnen pak je de stofzuiger erbij. Doordat we ’s nachts transpireren zijn matrassen licht broeierig, waardoor ongedierte zoals huismijt zich er maar al te graag vestigt. Bovendien hopen onze huidschilfers zich na lange tijd flink op. Gebruik de stofborstel van een krachtige stofzuiger om zoveel mogelijk troep weg te zuigen. Stofzuig zowel de onder- als bovenkant en vergeet vooral de naden niet! matras-reinigen

Nu al het vuil uit het matras is, wordt het tijd om nare geurtjes te verwijderen. Strooi daarvoor een kleine hoeveelheid zuiveringszout over het matras en laat dit 30 minuten zitten. Het zuiveringszout absorbeert zowel ongewenste geurtjes als vlekken. Zuig het zout vervolgens op. Om het bed een extra lekkere geur te geven, kan je het zuiveringszout eventueel mengen met een geurige olie.

Hardnekkige vlekken krijg je eruit met wasmiddel. Wrijf een klein beetje wasmiddel over de vlek en dep er met een lichtvochtige doek overheen. Gebruik hier niet te veel water voor; dit kan namelijk naar de onderkant van het matras lopen en vervolgens gaan schimmelen.

Draaien en keren

We raden je aan om je matras elk seizoen om te draaien. Dat wil zeggen dat je het voeteneinde bij je hoofd legt, waardoor je de belasting over het matras verdeelt. Daarnaast is het raadzaam om het matras elk half jaar om te keren. Door het volledige matras om te draaien (de bovenkant komt dan op de lattenbodem te liggen), voorkom je dat het matras inzakt doordat de ene kant meer beschadigd raakt dan de andere kant. Bovendien wordt het matras zo goed gelucht.  

Houd het schoon

Als je moeite steekt in het reinigen van je matras, is het wel zo prettig als deze zo lang mogelijk schoon blijft. Door een matrasbeschermer te gebruiken, voorkom je dat het matras snel weer vies wordt. Ook het wekelijks verschonen van je lakens kan een hoop schelen. Kan je je beddengoed samen met je kleding wassen? Liever niet. Het is veel beter om lakens op 60 graden te wassen zodat huisstofmijt en ander ongedierte geen kans krijgen om zich vervolgens in je matras te vestigen.

 

Autheur: Eva Menger

eva.menger@mavens.co.uk