Welkom op zorgmatras.com

Wat is traagschuim

afbeelding van het traagschuim effect

Traagschuim matrassen hebben perfecte slaap eigenschappen.

De open celstructuur van traagschuim zorgt voor goede ventilatie. En is daarom zeer geschikt voor mensen die het snel te warm krijgen in bed.

Traagschuim heeft de eigenschap om na het indrukken meerdere seconden nodig te hebben om weer naar de oorspronkelijke vorm te herstellen. In ziekenhuizen en andere sectoren van de zorg worden traagschuim matrassen veelvuldig ingezet vanwege deze eigenschap. Dit in combinatie met de goede ventilatie en de lange levensduur zijn belangrijke factoren voor de zorgsector om voor traagschuim matrassen te kiezen. Medisch gekwalificeerd traagschuim heeft meestal een densiteit (dichtheid) van 50 kg/m³.

Het Lichaamsgewicht wordt goed verdeelt en ondersteunt. Door het gewicht en de warmte van het lichaam wordt traagschuim zacht en vormt het zich naar uw postuur. De druk wordt hierdoor verdeeld over het hele lichaam. Sommige delen van het lichaam kunnen dieper in het matras wegzakken dan andere en worden toch even goed ondersteund. Want juist waar die delen van het lichaam verder wegzakken wordt het traagschuim matras onder invloed van uw lichaamstemperatuur en de druk zachter. Tevens wordt hierdoor de bloedcirculatie niet verstoord .

Traagschuim is Visco-elastisch schuim en wordt ook wel memory foam genoemd, het kent veel kwaliteitsverschillen die men moeilijk kan voelen of zien. De temperatuurreactie is een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit. Het traagschuim moet rond de uitwendige lichaamstemperatuur zachter worden (+/-30ºC). Er zijn soorten traagschuim welke amper op temperatuur reageren waardoor een belangrijk deel van het comfort verloren gaat. Het beste traagschuim is medisch gekwalificeerd. Medisch gekwalificeerd traagschuim heeft over het algemeen een densiteit van 50 kg/m³. Een mindere densiteit van het traagschuim heeft negatieve gevolgen voor de kwaliteit en dus het ligcomfort.

De levensduur van traagschuim

De levensduur van een goed traagschuim matras is circa 15 jaar.

Conclusie

Een goed traagschuim ventileert goed,  krijgt geen kuilvorming en heeft een hoog ligcomfort.

→ Naar traagschuim matras


→ Naar traagschuim kindermatrassen

In 1966 werd traagschuim door de NASA ontwikkeld om tijdens de lancering van de Space Shuttle de enorme versnellingskrachten (G-kracht) op te vangen door de krachten beter over het lichaam te verdelen. Men noemde het 'temper foam' omdat het zich vormt naar het lichaam door de lichaamswarmte. Uiteindelijk is het niet door de NASA gebruikt, maar werd het wel  veel gebruikt in medische toepassingen.

In ziekenhuizen en verpleeghuizen wordt  het matras van traagschuim gebruikt om decubitus (doorligplekken) te kunnen voorkomen bij mensen die langdurig op bed liggen

Inmiddels wordt het ook veel verkocht in de gewone beddenwinkels. Het traagschuim heeft dan ook veel voordelen om op te slapen.

Onder normale omstandigheden is traagschuim tamelijk stevig. Echter wordt het zachter door het  lichaamsgewicht en de lichaamstemperatuur. Het traagschuim vormt zich dan naar uw lichaam en biedt een optimale ondersteuning.

Lichaamsdelen die wat dieper in de matras moeten wegzinken voor een gezonde en correcte slaaphouding hebben daarvoor alle ruimte. Want juist op die punten wordt de traagschuim matras onder invloed van uw lichaamswarmte (wrijving) extra elastisch (dus zacht). De bloedcirculatie wordt niet verstoord, spieren blijven soepel en de huid blijft volledig doorbloed.

Traagschuim reageert langzaam, vandaar de naam traagschuim. Door deze eigenschap is het traagschuim matras zeer geschikt voor mensen met gewrichtsklachten en mensen met rugklachten, met name in de onderrug.

Natuurlijk is het traagschuim matras ook heel geschikt voor iedereen die gewoon goed voor zijn of haar spieren en gewrichten wil zorgen zonder in te leveren op comfort.