Welkom op zorgmatras.com

Overactieve blaas - medische ontwikkelingen

overactieve blaastwaalf tot achttien procent van alle volwassenen spart met een overactieve blaas. Behoorlijk vervelend, want ook wanneer hun blaas niet vol is, krijgen zij een gevoel dat ze moeten plassen. Behalve dat de patiënt veel te vaak naar het toilet moet krijgt deze ook nog eens veel te weinig nachtrust.
Een cordaat geneesmiddel is er tot op vandaag nog niet. Een recente studie van een Leuvens team onderzoekers zorgt mogelijk voor een belangrijke doorbraak. Zij ontdekten dat het eiwit TRPV4 een cruciale rol speelt. Het eiwit meet namelijk in welke mate de blaaswand is uitgerekt.

Normaliter krijgen de hersenen alleen bij een gevulde blaas (waardoor de blaaswand uitzet) het signaal dat we naar de wc moeten. Echter bij een overactieve blaas functioneert dat signaal niet goed waardoor men ook plasdrang krijgt als de blaas niet gevuld is.

Samen met een Amerikaans biofarmaceutisch bedrijf ontwikkelden dit Leuvense team een molecule die de werking van het TRPV4-eiwit stillegt en dus de overactiviteit afremt. testen bij muizen bleken alvast succesvol. Na behandeling moesten de muizen minder frequent plassen én bovendien een grotere hoeveelheid per keer. Of een gelijkaardige behandeling bij mensen even succesvol is, moet verder onderzoek uitwijzen.

Tot die tijd zal men zich moeten blijven behelpen met producten als vesicare.

Bron: http://www.ip-plaslijst.nl/twaalf-medische-doorbraken/


3 gedachten over “Overactieve blaas - medische ontwikkelingen”

 • De Cuyper Niel
  De Cuyper Niel 9 juli 2014 om 15:07

  Dag,

  voor mij is dit een heel interessant artikel. Kan ik verder op de hoogte gehouden worden aub? Ik ben 23 jaar en bedplasser .

  Reageren
  • Joke

   Beste niel,

   Heeft u reactie gekregen van deze professor? Het lijkt mij ook heel interessant! Ik ben zelf bereid om dit eventueel te proberen! Ik heb een overactieve blaas en ben 21jaar!

   Mvg Joke

   Reageren
  • Tim Kruger

   Hallo Niel,

   Het team van onderzoekers staat onder leiding van Professor Thomas Voets van de universiteit KU-Leuven, Ik denk dat je hem het beste een mail kunt sturen en de vraag bij hem kunt neerleggen. Hieronder een link naar zijn contactgegevens.

   Contact gegevens Professor Thomas Voets

   Met vriendelijke groet,
   Tim Kruger
   Zorgmatras.com

   Reageren
Geef een reactie